Moving Furniture Records

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

IT DEEL II: Kleefstra Bros & Streifenjunko

June 5, 2022 @ 08:00 - 17:00

€8 – €10
Painting by Christiaan Kuitwaard

IT DEEL is het meerjarige project van de Kleefstra Bros samen met Popfabryk onder de vleugels van Explore the North. Voor IT DEEL II gaan de Kleefstra Bros de samenwerking aan met de Noren Espen Reinertsen en Eyvind Lønning. Gezamenlijk werken ze in de Thomaskerk in Katlijk van 2 t/m 5 juni aan nieuw materiaal dat op de laatste dag van de residentie wordt gepresenteerd en vervolgens op vinyl wordt uitgebracht bij Moving Furniture Records.

Presentatie in de Thomaskerk

De Kleefstra Bros zijn dichter Jan Kleefstra en gitarist Romke Kleefstra, beiden ook leden van onder andere Piiptsjilling, The Alvaret Ensemble, CMKK, Tsjinlûd en  Kleefstra|Bakker|Kleefstra. Bij IT DEEL I hebben ze in 2021 in de Thomaskerk in Katlijk samengewerkt met de Poolse componist, producer en geluidskunstenaar Michał Jacaszek. De release van dit vinyl album staat gepland voor de zomer.

Espen Reinertsen en Eyvind Lønning zijn woonachtig in Oslo en participeren in IT DEEL II onder hun eigen naam, maar werken ook als duo onder de naam Streifenjunko in vele projecten. Tien jaar geleden is er ooit al eens gezamenlijk opgetreden in Worm, te Rotterdam. Dit is altijd blijven hangen en vandaar dat er nu voor IT DEEL II een samenwerking is aangegaan. Hun muziek en gebruik van blaasinstrumenten is zeer experimenteel en heel open. Bovendien opereren ze op het grensvlak tussen improvisatie, geluidskunst en jazz. Ze werken, evenals Jacaszek, met veldopnames. Net als de Kleefstra Bros zijn ze geïntrigeerd door de bossen en zullen ze veldopnames meenemen van de bossen rondom Oslo. Tijdens de residentie ontstaat er een dialoog tussen de klanken en geluiden van de bossen rond Oslo en de Friese bossen.

Zondagmiddag 5 juni om 15:00 uur vindt de presentatie plaats van IT DEEL II in de Thomaskerk in Katlijk. Entree € 8, in de voorverkoop en € 10, aan de deur. Tickets via Explore the North.

Meer over Streifenjunko https://www.streifenjunko.no/
Meer over Kleefstra Bros https://kleefstrabros.bandcamp.com

IT DEEL I vond plaats tijdens Oranjewoud 2021

Hoe vertaal je de aantasting van het Friese stukje aarde waar Oranjewoud zich bevindt naar een positief verhaal? De gebroeders Kleefstra, de een dichter, de ander gitarist, doen daartoe een inspirerende poging. Samen met de Poolse componist Michał Jacaszek laten zij het landschap van Oranjewoud vanuit twee perspectieven zien: de bossen en het omliggende agrarische land.

Vanuit een diepgevoelde missie wilden de makers bewustwording creëren van de universele verbinding tussen mens en natuur en gebruiken daartoe de middelen die hen ter beschikking staan: dichtkunst, muziek en film. De Friese filmmaker Jaap Ruurd Feitsma maakte samen met Willem Tiemersma een korte documentaire over het project.

IT DEEL is een meerjarig project van de gebroeders Kleefstra samen met Popfabryk onder de vleugels van Explore the North. De komende jaren gaan de Kleefstra’s een meerdaagse residentie aan met nieuwe makers en musici. Het resultaat wordt gepresenteerd op locatie, aan het eind van de residentie.

Details

Date:
June 5, 2022
Time:
08:00 - 17:00
Cost:
€8 – €10
Website:
https://popfabryk.nl/project/it-deel

Organizers

Explore the North
Popfabryk
Moving Furniture Records

Venue

Thomaskerk
Kerkelaan 20
Katlijk, Friesland 8455JR Netherlands
+ Google Map
%d bloggers like this: